Jídlo v hospodě pod dvě stovky. V Brodě je to možné, podívejte kde
Restaurace v Havlíčkově Brodě, kde se dá ještě levně jíst | Video: Deník/Štěpánka Saadouni
Neustále rostoucí ceny lidem pochopitelně vadí. Chodit pravidelně na obědy do restaurace přestal letos například Zdeněk Kašpar z Havlíčkova Brodu. „Musíme doma šetřit. Do práce si nosím jídlo z domu, co mi nachystá manželka, nebo si ho občas koupím v některé jídelně nebo levnější restauraci v Brodě. Naštěstí v Brodě ještě nějaké jsou. Ceny se najdou slušné a dobře vaří. Ale chodím tam výjimečně,“ prohlásil Zdeněk Kašpar.
Stavař Luboš Nedělka má v Brodě v oblibě havlíčkobrodskou restauraci Na Točně u nádraží. „Česká kuchyně a mají dobré ceny,“ vysvětlil důvod, proč chodí rád právě tam. Hospoda nabízí kompletní denní menu za 140 korun. Jinak je výběr z pěti jídel. Nejlevnější stojí 135 korun, polévka je za 30 korun.
V Havlíčkově Brodě je mezi zákazníky oblíbená i restaurace U Kroupů. Nabízí dle zkušeností strávníků dobré obědy za přijatelné ceny. Nejlevnější obědové menu i s polévkou je za 139 korun. „Jsme tradiční hostinec a pivnice se zahradní restaurací a ubytováním. Nabízíme tradiční českou kuchyni,“ zdůrazňuje provozovatel Martin Fendrych.
K finančním možnostem zákazníků je vstřícný v Havlíčkově Brodě Pivovarský hostinec Rebel. Hlavní jídlo nabízí v ceně kolem 150 korun, výběr je ze čtyř až šesti jídel. Když si strávník objedná k hlavnímu jídlu i polévku, zaplatí za ni 17 korun.
Vskutku lidové ceny nabízí v Havlíčkově Brodě Lidová jídelna Letná. Menu má sestavené na každý den jiné. Nad jídelním lístkem se zaraduje i člověk, který nemá zrovna plnou kapsu peněz. „Jídelna nabízí menu s polévkou a nápojem kolem 120 korun, a to s dovozem. Jinak má strávník na výběr každý den až deset jídel v průměrné ceně do 120 korun. Polévka k hlavnímu jídlu přijde na lidových patnáct korun,“ informuje provozovatelka Zlata Petrů.
Kapsy zákazníků nechtějí zruinovat ani v havlíčkobrodské restauraci Na Ostrově. Na jídelním lístku si strávník může vybrat z pěti obědových menu v ceně do 150 korun a na výběr k tomu má ze dvou polévek, ta levnější je za 28 korun.
Podle hlavního ekonoma brněnské investiční společnosti Cyrrus Petra Pelce je levnější jídlo v restauracích vždy ústupkem na jedné ze dvou stran. „Buďto je to za cenu marže restauratéra, nebo na úkor kvality,” vysvětlil ekonom. Za levněji nakoupené potraviny se dá nabídnout levnější oběd, obvykle to však podle Pelcova názoru půjde poznat například na chuti.
Šetřit se nemusí vyplatit
Pokud restauratéři sníží kvalitu, aby nalákali na levnější jídla více zákazníků, je podle ekonoma Pelce jen otázkou času, než vyvstane nějaký problém, třeba i s hygienou. „To riziko pak není adekvátní k tomu, aby ušetřili třeba dvacet korun na menu,” dodal ekonom.
Když restauratéři naopak sníží svoji marži z prodaných jídel, můžou nabídnout za přijatelnou cenu i kvalitní pokrmy. „Pokud jde například o restauraci v centru města, kde je hodně lidí, tak si může restauratér dovolit snížit marži, protože tím naláká více zákazníků,” uvedl Pelc. Vysoké ceny podle něj nemusí znamenat špičkovou či vůbec vyšší kvalitu.
Ceny ve vybraných restauracích a jídelnách v Havlíčkově Brodě:
- Pivovarský hostinec Rebel: Oběd v ceně 150 korun plus polévka za 17 korun.
- Lidová jídelna Letná: hlavní jídlo v ceně 120 korun, k tomu polévka za 15 korun.
- Restaurace Na Ostrově: oběd v ceně kolem 150 korun, polévka za 28 korun.
- Restaurace Na Točně: kompletní polední menu i s polévkou 140 korun.
- Restaurace U Kroupů: kompletní polední menu i s polévkou 139 korun.Ceny platné k datu 17. a 18. září 2024
Tento článek jste si mohli přečíst díky vašemu předplatnému.
ZDROJ ZDE ✅ REKLAMU ✅ můžete mít zde například formou zpětného odkazu více :Ceny reklamy