Potraviny opět zdražují – a růst cen bude i nadále pokračovat

Zajímavosti

Potraviny opět zdražují – a růst cen bude i nadále pokračovat

Zdroj: Pexels/Julio Melanda

ČESKO – Po předvánočním skokovém zdražení másla, ale i výrobků z čokolády mnozí doufali, že se situace na pultech obchodů bude pozvolna uklidňovat. Jak ovšem ukazují nejnovější data Českého statistického úřadu (ČSÚ), opak je pravdou. Ceny zemědělských výrobců totiž v lednu meziročně vzrostly v průměru o 9 procent, což samozřejmě znamená, že tento růst se následně projeví i v cenách pro běžné zákazníky.

Jak je to s růstem cen

V rostlinné výrobě činí lednové zdražení dle dat ČSÚ necelých 7 %, ve výrobě živočišně se jedná dokonce o nárůst o 12 %. „Výsledek cen zemědělských výrobců není optimistický, je vidět, že ceny rostu a brzy to uvidíme na pultech,“ uvedl ekonom Petr Dufek. Mezi ekonomy pak panuje obecná shoda v tom, že potraviny tedy budou i nadále zdražovat. Rostou totiž nejen produkční náklady, ceny energií, ale také náklady na skladování apod.

Speciálně by se zákazníci podle Dufka měli připravit na další růst cen mléka a mléčných výrobků. Zdražení lze ale čekat v podstatě u všech zemědělských produktů. V případě pekařských výrobků totiž roste výkupní cena pšenice i žita, připlatíme si i za vejce, ovoce a také zeleninu. Faktem přitom je, že zvyšující se náklady se potravináři snaží propisovat do cen, ovšem zatímco v posledních pár letech náklady vzrostly o přibližně 40 %, ceny stouply „jen“ o 30 %.

V čem je problém?

Podle Pavla Březiny, předsedy Asociace českého tradičního obchodu, lze v obecné rovině spatřovat příčiny zdražování v evropské legislativě a související administrativě. Příkladem může být v tomto případě zdražování vajec – kvůli evropské legislativě ruší Česko od roku 2027 tzv. klecové chovy a s chovem drůbeže přechází na systém volných výběhů. To samozřejmě sníží produkci a zvýší náklady. Problematické je v daném kontextu ale i produkce mléka – mnohé evropské země totiž v rámci boje s klimatickou změnou omezují chovy skotu. To v konečném důsledku ale vede i ke snižování produkce mléka. „Společně s tlakem na udržitelnost a snížení živočišné výroby například Dánsko přestává do těchto chovů investovat. Počty dojných krav v Evropě klesají a klesá i produkce mléka. A čeho je málo, to je drahé,“ shrnula přímo Dana Večeřová, prezidentka Potravinářské komory.

Problémem je však i poměrně velká neúroda v některých sektorech. A nakonec do celkově nepříznivé situace vstupují i další globální jevy jako nedostatek kávy či kakaových bobů. To vše se nakonec propisuje do cen pro koncového zákazníka.

Nevyhnutelné zdražení

Ačkoliv meziroční nárůst cen v oblasti zemědělské produkce v lednu dosáhl k 9 %, odborníci se shodují, že k tak masivnímu růstu cen pro konečné zákazníky by dojít nemělo. „Nerada pronáším nějaké prognózy, ale doufám, že k 9% zdražení nedojde. Bude docházet k pozvolnému zdražování. Ale je tu konkurenční prostředí a také silné privátní výrobky. Takže se domnívám, že zákazník růst cen zase tolik nepocítí,“ uzavřela Večeřová.

ZDROJ ZDE ✅ REKLAMU ✅ můžete mít zde například formou zpětného odkazu více :Ceny reklamy