Proč v kuchyni nepodceňovat mrkev. Tip na lehkou a rychlou pomazánku

Zajímavosti

Proč v kuchyni nepodceňovat mrkev. Tip na lehkou a rychlou pomazánku


Mrkev mnohdy používáme maximálně do polévky, svíčkové či mrkvového salátu. Tím její využití v mnoha domácnostech končí. Je totiž považována za příliš obyčejnou. Mnohým vadí také to, že je poměrně tvrdá. Kdo má problémy s chrupem, nechce riskovat jeho ztrátu kvůli trochy obyčejné mrkve.

Přehlížíme ji však ke své velké škodě. Jde totiž o zeleninu, která na to, jak je pro nás lehce dosažitelná, je hotovým pokladem prospěšných látek. Přinášíme recept, který může nadchnout jak dětské, tak dospělé strávníky, a zároveň nebude vyžadovat usilovného kousání. Také získá přízeň samotných hospodyněk (či hospodářů), protože jeho příprava je snadná a hlavně rychlá.

Proč mrkev nepřehlížet

  • Zdroj zdraví prospěšných látek. Mrkev je vynikajícím zdrojem beta-karotenu, což je důležitý antioxidant. Dále je prekurzorem vitamínu A. (To znamená, že tělo si z něj dokáže vyrobit v potřebném množství samotný vitamín A. Tento proces přeměny probíhá především ve střevní sliznici a v játrech.) Vitamín A je důležitý pro zrak, imunitní systém a zdravou pokožku. Dále v mrkvi najdeme např. vitamín C, který posiluje imunitu, vitamín K1 pro správnou srážlivost krve a zdraví kostí, a také vlákninu, která podporuje trávení a pomáhá regulovat hladinu cholesterolu a cukru v krvi. Mrkev obsahuje i draslík, důležitý pro zdraví srdce a cév, a další vitamíny skupiny B a minerály jako mangan, měď a železo.
  • Lehce stravitelná. Mrkev nezatěžuje naše trávení, a to zejména po krátké tepelné úpravě nebo čerstvá nastrouhaná.
  • Lokální plodina. Roste v naší lokalitě, tudíž naše těla jsou zvyklá ji trávit. Čerstvá, tj. s nevyšší výživnou hodnotou, je u nás dostupná po mnoho měsíců v roce.
  • Cena. V porovnání s jinými druhy zeleniny (např. rajčaty, paprikami) je mnohem levnější a na rozdíl od nich si poměrně dobře drží svou chuť i mimo sezónu.

Jak z mrkve získat co nejvíce živin

Při konzumaci mrkve nezapomeňte přidat do pokrmu trochu kvalitního tuku. Vitamín A je totiž tzv. rozpustný v tucích, tudíž díky tukům v pokrmu ho naše tělo lépe vstřebá.

Pro zvýšení dostupnosti beta-karotenu je vhodné syrovou mrkev nastrouhat, čímž se naruší pevné buněčné stěny. Podobný účinek získáme také krátkým povařením či podušením. Krátkým proto, abychom minimalizovali ztráty vitamínu C, který je citlivý na vysoké teploty.

Recept na mrkvovou pomazánku

Suroviny

  • 4 větší mrkve
  • 250 g tvarohu v kostce (nejlépe tučný)
  • trocha oleje (např. olivový)
  • sůl, pepř, citronová šťáva
  • trocha čerstvé pažitky nebo pórku na ozdobu (není nutné)

Postup

Mrkev nastrouháme na jemném struhadle, smícháme s tvarohem a dle vlastní potřeby dochutíme. Pokud použijeme tvaroh v kostce, který bývá hustý, možná bude potřeba přidat i trochu mléka. U vaničkového tvarohu toto nebývá potřeba, protože bývá řidší. Podáváme s čerstvým pečivem či chlebem.

Tip

Skvělé obměny docílíme, pokud mrkev nejdříve opečeme v troubě. Pečením totiž získá zase jinou chuť. Nakrájíme ji na menší tenké hranolky. Ty poskládáme na plech vyložený pečicím papírem, jemně je potřeme olejem (můžeme přidat také své oblíbené koření – experimentujte dle libosti) a dáme do trouby zapéct na cca 15–20 minut při 180 °C. Upečenou mrkev rozmixujeme a dále postupujeme stejně jako v předešlém receptu.

Přejeme dobrou chuť!

ZDROJ ZDE ✅ REKLAMU ✅ můžete mít zde například formou zpětného odkazu více :Ceny reklamy