Rok plný extrémů. Letošní moravská vína jsou divočejší a marnivá, popisuje vinař
„Letošní rok byl celý ve znamení zvláštních okolností. Nikdo z nás nepamatuje, že by réva tak brzo odkvetla, že by tak brzo začala plodit, ani že bychom tak brzy začínali vinobraní. Jediný rok, který se k tomu dá přirovnat, je rok 2018,“ konstatoval místopředseda Vinařské asociace České republiky a člen rady Vinařského fondu Jiří Maděřič.
Za brzký termín zahájení sběru hroznů vinaři tvrdě zaplatili. Důkladně je prověřilo už léto, ve kterém se střídaly srážky a vedra. Letošní rok proto hodnotí jako extrémně obtížný. „Jak kvůli jarním mrazům, tak potom kvůli vysokým teplotám, vysychání a houbovým chorobám. Měli jsme jako vinohradníci co dělat, abychom uhlídali alespoň nějakou část sklizně,“ potvrdil Maděřič.
Za snahu je vinice odměnily malou, ale kvalitní úrodou. „Sklizeň nakonec dopadla skvěle, kvalita hroznů byla obrovská a bylo to velice rychle posbírané, nicméně výnos byl opravdu slabý. Dá se říct, že propad oproti normálu je padesát procent, takže když jsem byl dřív zvyklý sbírat deset až jedenáct tun na hektar, tak letos to bylo okolo pěti tun,“ srovnával vinař z Moravského Žižkova.
Vína s datem výroby 2024 však podle Maděřiče budou dobrá až skvělá: „Už nalahvovaná mladá vína, které jsem mohl ochutnat, vynikají výraznou ovocností až medovostí. Jsou nádherně vyzrálá. Jak rád říkám, je to láska vinaře zabalená do útulného balení, podpořená sluncem uplynulého léta, radostí a esencí všeho, co jsme o prázdninách prožili. Jsou taková divočejší, ale to máme rádi. Nejsou uhlazená, jsou aromatická, možná lehce lascivní, ale o to víc marnivá.“
Vysoká cukernatost jako komplikace
Maděrič připomněl, že drtivá většina vín ročníku 2024 bude obsahovat nějaký zbytkový cukr. Budou tedy lehce nasládlá.
„Tak, jako jsme dříve měli velkou radost z vysokých cukernatostí, teď bychom se spíš těšili z toho, že je cukru v hroznech míň. Ne kvůli tomu, že bychom to tak nechtěli, ale vnímáme poptávku po zodpovědném pití a nižších alkoholech ve víně. Je to pro nás výzva a úkol, kam posunout vinařství,“ konstatoval.
V podobně výjimečném ročníku 2018 nabízeli vinaři láhve Muškátu moravského dokonce už čtvrtého září. Nezvykle brzký termín byl tehdy výsledkem zvláštní kombinace rychlého sběru, dobrého kvašení a skvělé sedimentace. Letos měly hrozny kvůli zahuštění problém kvasit.
I tak jsou ale vína k dispozici dříve než v průměrných letech. Platí to i pro Svatomartinská, která bude možné prodávat od osmého listopadu.
Tento článek jste si mohli přečíst díky vašemu předplatnému.
ZDROJ ZDE ✅ REKLAMU ✅ můžete mít zde například formou zpětného odkazu více :Ceny reklamy