Skanzen na Veselém kopci bude v sobotu patřit bramborám
Po celém Česku získaly brambory spoustu označení, například erteple, krumple, kobzole nebo koroptve motykou střílené. V sobotu se návštěvníci skanzenu na Veselém Kopci mohou dozvědět spoustu zajímavých informací o pěstování, šlechtění, uskladnění i použití brambor a od 10.00 hodin do zhruba 15.00 hodin také ochutnat bramborová jídla připravená podle tradičních lidových receptů, které muzeum získalo od vesnických hospodyněk, například bramboráky, krupičník, patro, šišky s mákem, špalíčky s cibulkou a další dobroty.
„Kromě toho mohou ochutnávat různé druhy brambor, které byly vypěstovány v okolí Veselého Kopce, a nebudou chybět ani křupavé brambory upečené v ohníčku,“ uvedla Ilona Vojancová, vědecko-výzkumný pracovník muzea.
Pro šikovné děti a jejich rodiče bude připravena malá tvořivá dílna, v níž mohou zhotovit hračky z brambor tak, jak to dělaly děti v minulosti. V prodejně s upomínkovými předměty bude k dostání i výtisk brožury s recepty na tradiční bramborové dobroty.
V doprovodném kulturním programu písničkami potěší kapela Úžas z Heřmanova Městce. Letos poprvé program doplní bramborové divadlo. V minulosti byly krátké a rozpustilé výstupy s loutkami z brambor oblíbenou zábavou třeba při jarmarcích. Na Veselém Kopci krátké a veselé pohádky s loutkami z brambor zahrají děti ze souboru BaF při ZUŠ Biskupská z Prahy.
Na přípravě programu muzeum spolupracuje s Výzkumným ústavem bramborářským v Havlíčkově Brodě a Zemědělskou a.s. Vysočina. Díky tomu se bude dát v sousedním Dřevíkově zakoupit v zemědělském družstvu brambory ke konzumaci a uskladnění. Areál muzea v přírodě na Veselém Kopci je pro návštěvníky otevřený od 9.00 do 17.00 hodin, samotný program trvá do 16.00.
Mohlo by vás zajímat: Bláznivý nápad na obnovení zříceniny vyšel. Nadšenci Rabštejnek poprvé ukázali
Dlouho očekávaný okamžik
ZDROJ ZDE ✅ REKLAMU ✅ můžete mít zde například formou zpětného odkazu více :Ceny reklamy