Strategie pro obnovení oslabeného mikrobiomu
Toto je 8. část seriálu „Kultivací střevního mikrobiomu potlačujeme nemoci“.
Možná jsme na pokraji nového lékařského paradigmatu, pokud se poznatky vědců o mikrobiomu někdy dostanou do ordinací lékařů.
V tomto seriálu „Kultivací střevního mikrobiomu potlačujeme nemoci“ se s vámi podělíme o to, jak nejnovější poznatky z této oblasti medicíny mění náš přístup k nemocem a nabízejí nové strategie léčení a prevence nemocí.
Některé strategie léčení střev se osvědčily. To je skvělé, protože problémy s mikrobiomem mohou ovlivnit vše od rizika rakoviny a deprese až po naši každodenní schopnost fungovat bez bolesti a nepohodlí.
Mezi tyto strategie patří především různé vylučovací diety, které fungují tak, jak zní jejich název – vyřazují potraviny ze stravy, aby se zjistilo, co může způsobovat zdravotní příznaky. To, čím krmíme střeva, buď podporuje faktory, které rozhodují o našem zdraví – jako je imunita, metabolismus a produkce hormonů a neurotransmiterů – nebo rozdmýchává záněty a nemoci.
Neexistuje žádná univerzální strava, protože naše mikrobiální složení – biliony bakterií, virů a plísní žijících v našem trávicím traktu – je stejně individuální jako náš otisk prstu. Co je pro někoho problematické, může být pro jiného léčivé. Dokonce i některé z nejzdravějších potravin mohou u někoho vyvolat příznaky nerovnováhy mikrobiomu (dysbiózy).
K odhalení potraviny, která je na vině, je zapotřebí detektivní práce, a proto jsou vylučovací diety a testování citlivosti na potraviny jedinou možností, jak vyřešit příčinu problému a přirozeně vyléčit střevní potíže. Přístupy se mohou mírně lišit, ale vylučovací diety mohou být vedeny samostatně nebo pod dohledem zkušeného lékaře či odborníka na výživu. Pokud problémy přetrvávají, může se součástí léčebného plánu stát i testování a léčba.
„Odstranit oblíbené potraviny je obtížné. Vyžaduje to práci a odhodlání,“ řekla Amy Pieczarková, ředitelka společnosti PreviMedica Nutrition Services, deníku Epoch Times. „Je mnohem jednodušší vzít si pilulku.“
Léky sice mohou být krátkodobě jednodušší, ale Pieczarková – odbornice na integrativní a funkční výživu – a další potvrzují, že farmaceutická řešení jsou nákladná. Jedním z příkladů jsou inhibitory protonové pumpy (IPP), které se běžně předepisují při refluxu a žaludečních vředech. Nedávné studie spojují dlouhodobé užívání IPP s nežádoucími účinky prostřednictvím dysbiózy, jako je infekce Clostridium difficile, malabsorpce vitaminů a minerálů, demence, zápal plic a další.
Ve skutečnosti se ukazuje, že mnoho pilulek a antibiotik užívaných při střevních potížích a dalších onemocněních škodí mikrobiomu. Podle přehledu Frontiers in Medicine z roku 2022 bylo zjištěno, že téměř 25 % z 1 000 testovaných léků potlačuje alespoň jeden bakteriální kmen testovaný in vitro.
Pomalé a trvalé uzdravování
Pacienti se střevní dysbiózou si zřídkakdy stěžují na jediný příznak. Obvykle trpí souborem problémů týkajících se trávení, bolesti, nervového systému, hmotnosti, kožních problémů, duševního zdraví a spánku. Dr. Doni Wilsonová, naturopatická lékařka a certifikovaná nutriční specialistka, řekla deníku Epoch Times, že snažit se řešit všechny najednou by bylo jako učit se pilotovat letadlo a myslet si, že dokážete okamžitě pohybovat a nastavovat desítky ovladačů, aniž byste věděli, jak každý z nich ovlivňuje ostatní.
„Nikdy to nevnímám jako jednu věc. Naše těla jsou tak propojená, že spolu komunikuje více systémů,“ řekla Wilsonová, autorka knihy Master Your Stress Reset Your Health (Ovládněte svůj stres, Resetujte své zdraví). „Ale my chceme tuto propojenost využít ve svůj prospěch. Myslím, že to je jedna z těch věcí, které nám chybí, je soucit s tělem a tímto procesem.“
Moc potravinového deníku
Může stačit, když si začnete všímat reakcí na jídlo. Tento kousek sebeuvědomění může mít další výhody. Dr. William Li, renomovaný lékař, vědec a autor knihy Eat to Beat Your Diet, řekl deníku Epoch Times, že doporučuje pacientům vést si potravinové deníky.
„Většinu lidí to překvapí, protože zjistí, kolik toho jedli a jaká byla kvalita potravin, které jedli,“ řekl.
Podle Wilsonové pomáhá mít na paměti, že mikrobiom není hlavní příčinou onemocnění, ale odrazem zdravotního stavu. Naučit se naladit na signály nebo příznaky nám může pomoci vytvořit si stravovací návyky, které podporují zdravé a příznivé mikrobiální společenství. Stravovací návyky jsou skutečnou hlavní příčinou zdraví nebo nemoci u mnoha lidí. Výživné, skutečné potraviny podporují zdravou rovnováhu bakterií a dalších mikrobů schopných potlačovat růst patogenních a nemoc způsobujících mikrobů.
„Představte si mikrobiom jako zahradu,“ řekla. „Pokud jste ji přehnojovali a nestarali se o ni, nejenže vám přerostou požadované rostliny, ale také hnojíte spoustu plevele.“
Vylučovací diety se hodně podobají obdělávání půdy a sázení semínek. Vedení deníku je tedy nástrojem, jak pozorovat zahrádku, která roste ve vašich střevech, a určit, čeho je třeba zasadit více nebo méně a jaké postupy pomáhají pečovat o mikrobiální společenství, které chcete.
Vylučovací metoda pomáhá detektivní práci
Vylučovací diety se vyskytují v mnoha různých podobách, často pojmenovaných podle funkčního lékaře, který daný protokol vypracoval.
Pieczarková vyučuje rámec 5R (z anglických slov), který učí Institut funkční medicíny:
- Odstranění nezdravých potravin, které vyvolávají záněty, a také cukru, balených a zpracovaných potravin.
- Nahrazení těchto potravin nereaktivními bílkovinami a plnohodnotnými potravinami, jako je ovoce, zelenina a celozrnné výrobky, a také potravinami, které jsou přirozeně antimikrobiální a protiplísňové.
- Reinokulace, což znamená obnovení střevní flóry zaváděním a podáváním mikroorganismů. K tomu slouží strava, která obsahuje vlákninu a fermentované potraviny – prebiotika a probiotika, která vytvoří prosperující společenství.
- Obnovení sliznice střeva pomocí mikroživin, které chrání tělo před záněty.
- Obnovení rovnováhy organismu pomocí lepšího životního stylu a antistresových aktivit.
V konečném důsledku je cílem znovu zavést potraviny, které byly dříve reaktivní, řekla Pieczarková.
„Nikdy nechceme, aby se vrátili k cukru, baleným a zpracovaným potravinám a nezdravým potravinám, ale řekněme, že reagovali na chia semínka, která jsou normálně zdraví prospěšná. Vraťme je tam,“ řekla. „Znovu je zavádíme systematicky, jedno po druhém. Pokud se příznaky neobjeví během čtyř dnů, můžete pokračovat.“
Kdy a proč testovat
Testování je k dispozici na citlivost na potraviny, chronické infekce a stav mikroživin. Mnoho testů bylo klinicky ověřeno, například test Alcat, který dokáže na buněčné úrovni vyšetřit více než 450 látek a prokázat chronickou aktivaci imunitního systému.
Pieczarková uvedla, že začlenění testů citlivosti na potraviny činí vylučovací diety praktičtějšími pro pacienty, pro které je často obtížné jíst v počátečních fázích pouze několik potravin. Pomáhá jim také zjistit, zda přemnožení plísní může ovlivňovat střevní sliznici a jak ji na této cestě podpořit.
Wilsonová využívá informace z testů k personalizaci nejen jídelníčku svých pacientů, ale také bylinných doplňků.
V souladu se svým přirovnáním k zahradě se raději vyhýbá tomu, aby musela „celou zahradu zrýt“.
„To nebude nejlepší strategie. Chceme ořezávat rostliny, které chceme, a vytrhávat ty, které nechceme.“
Drobné úpravy často umožňují tělu, aby se samo uzdravilo, uvedl pro Epoch Times integrativní lékař Dr. Akil Palanisamy. Ten používá The T.I.G.E.R. Protocol, což je program o pěti krocích, který je podrobně popsán v jeho nové stejnojmenné knize.
Někdy jsou střevní problémy spojeny s problematickou infekcí, jako je virus Epstein-Barfrové, nebo dokonce s dětskými nemocemi, jako je enterovirus, který může způsobovat gastrointestinální příznaky.
Tito patogenní vetřelci jsou však často oportunisty. To znamená, že nejsou hlavní příčinou problému, ale spíše se množí, protože jim vyhovuje mikrobiální prostředí nebo máme nedostatek zdraví prospěšných mikrobů, které tyto viry přirozeně zadržují.
Testování těchto vetřelců však není snadné, poznamenává Palanisamy. Problémem podle něj je, že neexistuje jediný krevní test, který by odhalil dlouhý seznam mikrobů způsobujících problémy.
„Nerad dělám [testy na infekce] na začátku,“ řekl. „Vždycky nejprve rád provedu jiné věci. Zaměřujeme se na to, aby tělo bylo pro infekce nehostinné a mohlo se o ně postarat samo.“
Mikroby jako lék
Pokud jste ovšem zoufalí, existuje ještě jedna možnost léčby, o které se v poslední době hodně píše: fekální mikrobiální transplantace (FMT). Tento postup zahrnuje odběr stolice zdravého dárce a její vložení do střeva nemocného pacienta buď rektálně, nebo perorálně. Americký úřad pro kontrolu potravin a léčiv nedávno schválil první pilulku pro FMT.
V současné době je schválení určeno pro léčbu nejzávažnější střevní infekce, Clostridium difficile (C. diff), a bude pravděpodobně hrazeno pojišťovnou. Existují však studie pro více než 200 dalších onemocnění a spousta odborníků, kteří věří, že mikroby jako léčivo jsou budoucností medicíny.
FMT je v současnosti zlatým standardem léčby opakovaného přerůstání C. diff, které vede k přetrvávajícím průjmům. C. diff může být u starších osob smrtelně nebezpečný a infekce se často vrací i po léčbě antibiotiky. Zdá se, že pacienti, kteří dostávají fekální transplantaci, si ve střevech zachovávají různorodou kolonizaci, a to potenciálně po celé roky.
„C. diff je skutečně naším důkazem konceptu [dysbiózy]. Máme nemoc způsobenou dysbiózou, kterou můžeme spolehlivě vyléčit transplantací zdravé stolice, a to považuji za naprosto mimořádné,“ řekl na setkání o mikrobiomu v Malibu Dr. Neil Stollman, předseda gastroenterologického oddělení v Alta Bates Summit Medical Center.
„V současné době máme k dispozici mimořádné údaje o FMT. Celkově se stav 85 až 95 % lidí zlepšil.“
Profil zdravého mikrobiomu
Stejně jako jsou někteří mikrobi, například C. diff, problematické, existují i jiné, které jsou zásadní.
Lactobacillus může být jednou z nejznámějších střevních bakterií, protože se běžně vyskytuje v probiotikách, přestože tvoří maximálně 1 % střevní mikroflóry.
Laktobacily jsou schopné fermentovat sacharidy na kyselinu mléčnou a snadno se pěstují a kultivují. Mají mnoho zdraví prospěšných účinků, včetně ochrany mikrobiomu před patogeny, podpory vývoje regulačních T-buněk v imunitním systému, produkce mastných kyselin s krátkým řetězcem, produkce některých neurotransmiterů a přeměny polyfenolů tak, aby mohly být absorbovány nebo využity střevními bakteriemi.
Laktobacily hrají také roli v integritě střevní bariéry.
Diabetes 1. typu u dětí je spojen s výrazně nižšími hladinami laktobacilů. Studie u pacientů s revmatoidní artritidou ukazují, že užívání různých druhů laktobacilů může snížit zánět a bolest.
Laktobacily jsou nejdominantnějším druhem ve vaginálním mikrobiomu, kde je menší rozmanitost – opak střevního mikrobiomu – signálem zdraví.
(Informace převzaty z knihy „The T.I.G.E.R. Protocol“ od Akila Palanisamyho, MD. Copyright 2023 od Akila Palanisamyho, MD. se svolením nakladatelství Balance, impresum nakladatelství Grand Central Publishing. Všechna práva vyhrazena).
Příště: Část 9 – Stres přináší poškození skrze mikrobiom
Stres může sám o sobě zničit střevní mikrobiom, ale využití propojení střeva a mozku může také usnadnit uzdravení.
–ete–
ZDROJ ZDE ✅ REKLAMU ✅ můžete mít zde například formou zpětného odkazu více :Ceny reklamy