Zelí s badyánem a bábovka s koňakem. Ochuťte si Vánoce podle maxijedlíka
Maxijedlík Jaroslav Němec nejen udivuje svými výkony, kdy během chvilky spořádá pochutiny, které by jiný ani nedal do pusy. Ale úspěchy sbírá i se svými pokrmy. Nyní se jeho nabídkou můžete inspirovat i vy.
Vánoční rumové kuličky
Suroviny:
200g dětských piškotů
100g čokolády na vaření
5 lžic strouhaných mandlí nebo vlašáky
100g cukru moučka
4 lžíce rumu
2 lžíce vychladlé silné kávy
100g másla
špetka drceného badyánu, špetka drceného hřebíčku, kokos nebo strouhané oříšky na obalení
Postup přípravy:
Piškoty umeleme nebo rozdrtíme a přesypeme je do mísy, kde je pokapeme rumem a kávou. Přidáme změklé máslo, cukr, rozpuštěnou čokoládu, strouhané oříšky,badyán,hřebíček a spojíme. Tužší hmotu rozředíme kávou nebo rumem, řidší zahustíme oříšky nebo kokosem .Hmotu na kuličky dáme na hodinu do chladu. Poté lžičkou odebíráme menší kousky a tvarujeme kuličky, které obalujeme v kokosu nebo oříšcích.
Červené zelí s pomerančem a badyánem
Postup přípravy:
Červené zelí nakládám do klasického zeláku. Hlávky nejprve očistím od vnějších listů, omyju ve studené vodě a nakrouhám. Pak je dám do velké nádoby, třeba i do vany, kde ho důkladně promíchám se solí, jablky, cibulí, kmínem a to hlavní nastrouhanou pomerančovou kůrou a rozdrceným badyánem, s tím má zkušenost při výrobě mé oblíbené bábovky s vaječným koňakem. Na dno zeláku dávám celou rostlinu kopru, kterou přikryju celými listy zelí. A postupně začnu soudek plnit zelím. Postupně, po malých vrstvách, které pečlivě pěchuji, přebytečnou šťávu odebírám. Nejsvrchnější vrstva zelí, až naložím celé, musí být jednak srovnaná a jednak ponořená. Zelí zatížím dobře omytými kameny nebo jiným závažím. Celý zelák překryju lněnou nebo bavlněnou látkou a nechám v teple kvasit. Sleduji bublání. Jakmile zelí přestane bublat nebo bublá jen minimálně, je zkvašené a může jít do chladu. Dokud zelí ze zeláku nespotřebuji, vždy musí mýt vodou, jinak se kazí.
Bábovka s vaječným koňakem
Suroviny:
200 g povoleného másla
250 g cukru krystal
250 g polohrubé mouky
1 kypřicí prášek do pečiva
3 vejce
3 lžíce mléka
200 g mletých (nebo nasekaných) vlašských ořechů
lžička mletého badyánu
300 ml vaječného koňaku
1 tabulka čokolády (hořké nebo na vaření)
máslo a strouhanka na vymazání a vysypání formy
Postup přípravy:
Povolené máslo utřeme s cukrem do světlé pěny. Poté přidáme celá vejce a znovu utřeme těsto. Vedle si smícháme polohrubou mouku s kypřicím práškem, směs přidáme do těsta. Promícháme. Nakonec přidáme najednou tři lžíce mléka, nasekané oříšky, mletý badyán, vaječný koňak a nastrouháme čokoládu. Vše spojíme do hladkého těsta. Vymažeme pečlivě bábovkovou formu máslem, aby nezůstalo žádné místo bez tuku, pak vysypeme jemnou strouhankou a nakonec do formy nalijeme těsto. Pečeme v předem vyhřáté troubě na 180 stupňů asi 1 hodinu. Po vyndání z trouby necháme chvíli bábovku odpočinout ve formě a pak vyklopíme. Pocukrujeme a necháme vychladnout.
ZDROJ ZDE ✅ REKLAMU ✅ můžete mít zde například formou zpětného odkazu více :Ceny reklamy