Gastronomický průvodce: na Brodsku uspěly dvě zámecké restaurace a kavárna

Restaurace hodnotí anonymní inspektoři, kteří přicházejí bez předchozího upozornění a za jídlo platí. Kromě kvality jídla je zajímá také prezentace, originalita, atmosféra, kvalita obsluhy, celkový dojem a poměr ceny a výkonu.
Hodnotící škála gastroprůvodce Gault&Millau:
- 5 čepic: 19-19,5 bodu z 20
- 4 čepice: 17-18,5 bodu z 20
- 3 čepice: 15-16,5 bodu z 20
- 2 čepice: 13-14,5 bodu z 20
- 1 čepice: 11-12,5 bodu z 20
- 0 čepic: 10-10,5 bodu z 20
- kategorie POP: jiná kritéria
Ke známkování se používá dvacetibodová škála, restaurace tak mohou obdržet jeden až dvacet bodů. Čím více bodů restaurace obdrží, tím kvalitnější zážitek nabízí. Restaurace, které v hodnocení uspějí, mohou získat od jedné do pěti takzvaných čepic, tedy jakousi obdobu michelinských hvězd. Pět čepic znamená mimořádnou gastronomickou kvalitu a téměř dokonalost.
- Herálec 1, Herálec u Havlíčkova Brodu 582 55
Otevírací doba restaurace – každý den:
- snídaně 8.00 – 10.30
- obědy 13.00 – 17.00
- večeře 18.00 – 21.30
Hodnocení: 10/20
Zámecká restaurace Honoria v hotelu Chateau Herálec se nachází v nejstarší části zámku a nabízí příjemné prostředí s okouzlující atmosférou. Po předchozí rezervaci je otevřena i neubytovaným hostům. Interiér je čistý, s bílými ubrusy na stole, což dodává prostředí luxusní nádech. Součástí restaurace je několik jídelen, zámecký bar, salonek ve věži a vinný sklep Biskupa Jana.
Šéfkuchařem je Michael Zapalač, který menu založil na moderní české a francouzské kuchyni, které doplnil o regionální suroviny. Kromě stálého jídelního lístku restaurace nabízí také degustační menu o šesti chodech. Na něm naleznete bramborové ravioly, kulajdu, srnčí hřbet nebo třeba jehněčí kotletky. Cibulový krém s pečenou cibulí, liškami a česnekovými krutony nebo marinovaný pstruh s melounem jistě stojí za ochutnání. Zájemci o piknik si mohou nechat přichystat piknikový koš stylový piknikový koš včetně deky.
- Kvasetice 20, Havlíčkův Brod 580 01
Otevírací doba restaurace
- Pondělí až středa: snídaně 7.00 – 10.00, obědy 11.00 – 15.00
- Čtvrtek až sobota: snídaně 7.00 – 10.00, obědy 11.00 – 15.00, á la carte menu 15.00 – 21.00
- Neděle: snídaně 8.00 – 10.00, á la carte menu 11.00 – 20.00Na snídaně je nutná rezervace.
Hodnocení: 10,5/20
Zámek Kvasetice už při příchodu ohromí svou novogotickou architekturou. Zrekonstruovaný objekt disponuje restaurací s velmi příjemným interiérem a noblesním zámeckým nádechem, který je podpořen zdobnými ubrusy a polstrovanými křesílky.
Na menu najdete především středomořskou a českou kuchyni. Restaurace nabízí denní obědové menu a nabídku à la carte, které připravil šéfkuchař Jaroslav Bayer. Najdete zde francouzskou cibulačku, grilovanou telecí svíčkovou i kančí hřbet. Za ochutnání stojí šneky po burgundsku s kořenovou zeleninou a hráškovým pyré, tagliatelle s telecí svíčkovou, rukolou a česnekem, jako dezert lahodné zámecké buchty se žloutkovým krémem.
- Husova 2621, Havlíčkův Brod 580 01
Otevírací doba kavárny
- Pondělí až pátek: 08.00 – 16.00
- Hodnocení: kategorie POP
Posledním oceněným podnikem je Kafe v Parku v Havlíčkově Brodě, které uspělo v POP kategorii – ocenění za originalitu. Nabízí výběrovou kávu, široký sortiment dezertů, polévky, týdenní obědové menu a malá jídla, například anglické nebo italské tousty. V teplých měsících je k dispozici posezení v parku.
Co je to průvodce Gault&Millau?
- Průvodce Gault&Millau je považován za jednu z nejlepších příruček kvalitních restaurací na světě.
- Vznikl v 60. letech minulého století na základě spolupráce dvou francouzským novinářům a milovníkům gastronomie, Henriho Gaulta a Christiana Millaua.
- Autoři stáli u zrodu takzvaného nouvelle cuisine, stylu vaření, který klade důraz na čerstvé suroviny, lehkost a kreativní prezentaci.
- Cílem průvodce je zdůrazňovat výjimečnou a kvalitní kuchyni za pomoci důvěryhodného a objektivního hodnocení restaurací.
ZDROJ ZDE ✅ REKLAMU ✅ můžete mít zde například formou zpětného odkazu více :Ceny reklamy