Síla máty peprné: Jak využít tuto bylinu při žaludečních potížích

AktuálněZdraví

Síla máty peprné: Jak využít tuto bylinu při žaludečních potížích

Toto je sedmá část série „Silné léčivé rostliny pro zklidnění a posílení trávení

Mnohé rostliny mají silný účinek na potíže, jako jsou nadýmání, špatné trávení, nevolnost, bolesti žaludku, plynatost, zácpa či reflux. Často se užívají v receptech nebo jako čaj a bývají dobře snášeny, s minimem vedlejších účinků.

Zdálo se, že čaj pomáhá vyrovnávat hladinu hormonů štítné žlázy a zároveň zmírňuje úzkost i nespavost. Čaj však vůbec nechutnal dobře. Byl extrémně hořký – a stále ji trápilo nadýmání a žaludeční potíže.

„Jednoho dne, kdy jsem se cítila obzvlášť špatně, jsem šla na procházku na zahradu a objevila jsem tam velký trs máty peprné. Natrhala jsem ji, přidala do čaje, a nejenže ten hořký čaj chutnal lépe, ale také zmírnila žaludeční potíže,“ uvádí Bouck pro Epoch Times. „To nečekané požehnání pro mě hodně znamenalo. Měla jsem pocit, že Bůh viděl mé trápení a umístil ji tam jen pro mě.“

Máta peprná může zklidnit příznaky, jako je nadýmání, žaludeční křeče, špatné trávení a plynatost, způsobené přechodnými problémy nebo chronickými onemocněními. Lze ji využívat různými způsoby a je obecně bezpečná pro většinu lidí. Podle způsobu a času použití může dokonce předcházet trávicím problémům.

Známá chuť

Když vzpomínáme na mátu peprnou, obvykle si vybavíme její charakteristickou chladivou a osvěžující chuť spojenou s čistotou a sladkostmi. Přidává se do zubních past, ústních vod a bonbónů na svěží dech. Máta dává ústům pocit svěžesti a má výrazné účinky na zdraví ústní dutiny. Disponuje antimikrobiálními, antioxidačními a protizánětlivými vlastnostmi.

Chladivý pocit máty pochází z mentolu, složky byliny, která má také protizánětlivé a analgetické účinky. Mentol potlačuje zánětlivé molekuly a tlumí receptory bolesti, což je prospěšné při podráždění v celém trávicím traktu.

Právě díky známé chuti máty ji Naomi Kilbrethová, klinická bylinkářka z Laurel Tree Wellness, ráda kombinuje s hořkými bylinami – a nejen proto, že zlepšuje jejich chuť. Máta i hořké byliny (termín označuje jak chuť, tak druh bylin podporujících produkci slin) pomáhají trávení.

„Chuť, pocity a chemické látky spojené s hořkostí skutečně podporují uvolňování trávicích šťáv, ale bohužel nejsme na výrazně hořké chutě zvyklí,“ říká Kilbrethová pro Epoch Times. „Spojení s něčím, jako je máta, může tu hořkost zmírnit, abychom ji lépe zvládali.“

Konkrétně hořké byliny stimulují nervy v ústech, aby začaly vylučovat žaludeční šťávy a žluč ze žlučníku, což usnadňuje trávení tuků.

Výrazné účinky

Mentol není jedinou silnou složkou máty peprné. Bylina obsahuje také řadu terpenoidů a fenolových sloučenin, díky nimž je máta významným prostředkem pro zdraví trávicího traktu.

Terpenoidy, esenciální oleje rostliny, jsou známé nejen svou chutí a vůní, ale i léčivými účinky, včetně protizánětlivých, antivirových a protiplísňových vlastností. Fenolové sloučeniny, jako jsou třísloviny a flavonoidy, jsou přírodní části rostlin, které mají speciální vlastnosti – mohou například čelit oxidačnímu stresu spojenému s cukrovkou, záněty, neurodegenerativními a srdečními chorobami a dalšími.

Zpráva z roku 2024 v Medicinal Plant Research vyzdvihla několik trávicích přínosů máty, včetně:

• Máta peprná ve formě oleje může krátkodobě pomoci zvládat bolesti břicha a změny ve střevních návycích spojené s dráždivým tračníkem.

• Čaj z máty peprné může zmírnit špatné trávení a nadýmání.

• Olej z máty peprné může uvolnit svaly trávicího traktu, což pomáhá při léčbě chronického špatného trávení.

• Olej z máty peprné může v mírném množství zklidnit mírné případy gastroezofageálního refluxu (GERD). Nadměrná relaxace dolního jícnového svěrače však může příznaky zhoršit. Tento svěrač odděluje jícen od žaludku a brání žaludečním kyselinám, aby se dostaly do jícnu a způsobily symptomy refluxu a pálení žáhy.

• Čaj z máty peprné může uvolnit svaly při křečích způsobených problémy s trávicím traktem.

• Čaj z máty peprné může stimulovat vylučování žluči, což zlepšuje celkovou funkci trávicího traktu a trávení.

Autoři zprávy poznamenávají, že by se čaj z máty peprné měl stát běžnou součástí každodenní rutiny jako prostředek ke zlepšení celkové pohody a prevenci příznaků.

„Čaj z máty peprné zaujímá významné místo v moderní bylinné medicíně díky širokému spektru terapeutických vlastností. Jeho schopnost zlepšit kognitivní funkce, zmírnit trávicí potíže a redukovat záněty z něj činí cenný doplněk přírodních prostředků,“ píší.

Má také dlouhou historii tradičního využití. Dva případy, které zpráva nezmiňuje, ale Kilbrethová je často doporučuje, jsou:

• Na nevolnost, průjem nebo zvracení způsobené virovou infekcí.

• Na zmírnění napětí a úzkosti spojené s pocitem „žaludku staženého uzlem“.

„Pokud vaše příznaky ovlivňují trávicí systém, ráda používám čaj, protože tak přichází přímo do kontaktu s trávicím systémem,“ sdílí. „Lze také využít esenciální olej z máty peprné. Jeho inhalace může pomoci zmírnit napětí.“

Je máta peprná vhodná právě pro vás?

Ne všichni dobře snášejí mátu peprnou, vysvětluje Kilbrethová. Vysoké dávky mohou ovlivnit tvorbu mléka u kojících matek a není jasné, zda máta neinterferuje s léky.

Mnoho bylin dobře funguje na trávení, proto je důležité vybrat ty nejvhodnější s ohledem na osobní konstituci, chuťové preference a ochotu je pravidelně používat. Máta peprná může být obzvlášť prospěšná pro lidi, kteří mají problémy se zanícenými tkáněmi, jako je zadržování tekutin nebo nadýmání, podotýká Kilbrethová.

„Člověk, kterému máta vyhovuje, má obvykle přestimulovaný stav tkání a často také vlhkost v těle a napětí,“ popisuje. „Existuje spousta zajímavých způsobů, jak s mátou pracovat. Nemusí to být jen čaj, i když ten je skvělý.“

Další možností je žvýkat lístek čerstvé máty před jídlem, aby se předešlo špatnému trávení, nebo dát sušené lístky máty do kapslí. Pokud se příznaky týkají dolní části trávicího traktu, kapsle jsou ideální, protože se rozpouštějí pomalu a dodávají mátu tam, kde je potřeba.

Příprava máty peprné

Dávkování může ovlivnit účinky máty, která se dá užívat mnoha způsoby.

Požití mátového oleje se obvykle nedoporučuje, ale může být součástí tinktur, které jsou vyrobeny z celé rostliny rozpuštěné v alkoholovém základu. Tinktury jsou vhodné pro ty, kdo nemají rádi čaj nebo nemají čas na jeho přípravu, radí Kilbrethová.

Pokud se užívá tinktura, doporučuje ženám použít jednu dávku kapátka dvakrát denně a mužům dvě dávky kapátka dvakrát denně. Kapsle se sušenou mátou jsou další snadnou možností, přičemž dávkování se pohybuje mezi 250–500 miligramy denně.

Na přípravu mátového čaje dejte 1–3 lžičky sušené máty do horké vody a louhujte 10 minut.

„Můžete ho pít, kolik chcete. U čaje obvykle není žádné omezení,“ poznamenává Kilbrethová. „Pro většinu lidí může i půl šálku před jídlem výrazně pomoci při zažívacích potížích.“

Pro chroničtější trávicí potíže navrhuje delší dobu louhování. Máta se má v uzavřené nádobě s horkou vodou nechat minimálně 20 minut, aby se „zachytily éterické oleje a maximalizovaly chemické vlastnosti“ rostliny.

Pro vybíravé děti doporučuje Kilbrethová smíchat trochu čaje s medem a vytvořit sirup. Pokud je máta příliš silná, upozorňuje, že máta kadeřavá je jemnější, ale také prospěšná pro zažívací potíže.

Osvěžující připomínka

Po dvou letech věrného pití bylinné směsi měla Boucková několik sérií normálních laboratorních výsledků.

Dnes už Boucková nemusí pít čaj, aby si udržela život bez příznaků. Mátový čaj si vychutná občas. Také vyrábí sáčky s mátou, které vkládá do zásuvek, aby její oblečení mělo čistou a osvěžující vůni byliny, která jí připomíná Boží požehnání a lepší zdraví.

„Mám ráda tu chuť. Piji i jiné bylinky pro celkové zdraví, a máta všem dodává příjemnější chuť,“ uzavírá Boucková.

ete

ZDROJ ZDE ✅ REKLAMU ✅ můžete mít zde například formou zpětného odkazu více :Ceny reklamy