Nestlé v Krupce propustí desítky zaměstnanců. Vegan výrobky na trhu nezaujaly
Krupskou pobočku Nestlé musí nedobrovolně opustit přibližně pětina z necelých 400 zaměstnanců. Pokles rostlinných alternativ na evropském trhu nepředstavuje podle společnosti pouze dočasný výkyv, ale jde o důsledek kombinace tržních, spotřebitelských a ekonomických faktorů. Trh se tak začíná konsolidovat a výrobci, včetně Nestlé, jsou nuceni přehodnotit své strategie.
„Aktuální situace nás velmi mrzí, bohužel evropská poptávka po rostlinných výrobcích neodráží naše původní předpoklady a zároveň se potýkáme s pomalejším růstem trhu, než jsme předpokládali v postcovidových letech,“ vysvětluje mluvčí Nestlé Tereza Procházková.
Propouštění může nepříjemně zvednout nezaměstnanost v Krupce a okolí, pokud by se většině propouštěných zaměstnanců nepodařilo brzy najít nové zaměstnání.
Černý scénář je ale nepravděpodobný
Přímo v Krupce bylo podle statistik úřadu práce evidováno 232 nezaměstnaných. Pokud by všichni propouštění byli přímo z Krupky a nikdo z nich si nenašel novou práci, mohlo by to nezaměstnanost ve městě velmi výrazně zvednout. Takový černý scénář je ale nepravděpodobný. Jednak proto, že se propouštění dotkne i okolních obcí, a také proto, že o dělnické profese je na trhu práce poměrně velký zájem.

V rámci přijatých opatření společnost úzce spolupracuje s odborovou organizací i s úřadem práce. „O hromadném propouštění víme a jsme v kontaktu s našim sociálním partnerem, tedy společností Nestlé,“ řekl Deníku regionální předseda Nezávislého odborového svaz pracovníků potravinářského průmyslu a příbuzných oborů Čech a Moravy Tomáš Vančura.
Přímo v závodě se uskuteční informační setkání pod vedením zástupců úřadu práce, jejichž cílem je pomoci dotčeným zaměstnancům zorientovat se na trhu práce a nabídnout jim konkrétní podporu. Zaměstnavatelům, kteří řeší případné hromadné propouštění, nabízí Úřad práce různé služby, například konzultaci plánovaného podpůrného programu nebo poradenství přímo ve firmě, což je pro pracovníky komfortní a nejrychlejší způsob, jak se dozvědět důležité informace.
„Zaměstnancům v takové situaci představujeme volná pracovních místa v regionu, radíme další kroky při změně profesní kvalifikace, například možnosti rekvalifikací a různých kurzů, poskytujeme informace k evidenci uchazečů o zaměstnání i o tom, jak si požádat o podporu v nezaměstnanosti. Naši specialisté také pomáhají propouštěným pracovníkům s tvorbou životopisu i přípravou na výběrové řízení, s vytipováním vhodných pozic a propojují je s případnými zaměstnavateli,“ přiblížila pomoc Úřadu práce v případě hromadného propouštění jeho mluvčí Kateřina Pavlíková.
Pomoc od Úřadu práce a také radnice
Úřad práce se také snaží využívat nástroje aktivní podpory zaměstnanosti, například dotovaná pracovní místa. „Nejčastěji využíváme program Outplacement II, kdy dokážeme finančně podpořit pracovní místa u dalších zaměstnavatelů, u kterých propuštění najdou uplatnění, ideálně tak, aby nastupovali rovnou do nového zaměstnání,“ doplnila Pavlíková s tím, že s firmou Nestlé je Úřad práce v kontaktu.

Do pomoci desítkám propuštěných zaměstnanců krupského potravinářského závodu se zapojí také místní radnice. „Oznámení o hromadném propouštění ve společnosti Nestlé nás velmi mrzí. Uvědomujeme si, že se jedná o nepříjemnou situaci, která ovlivní desítky lidí. Město Krupka je připraveno v rámci svých možností zprostředkovat potřebné informace nebo součinnost s příslušnými institucemi. Věříme, že se pro většinu dotčených podaří najít nové pracovní uplatnění v co nejkratší době,“ uvedl pro Deník mluvčí krupské radnice Pavel Přibyl.
Společnost Nestlé navíc podle mluví Terezy Procházkové aktivně oslovuje další firmy v regionu, aby usnadnila případný přechod pracovníků, kteří projeví zájem, do nového zaměstnání. „Je to velmi náročná situace, snažili jsme se výrobu i pracovní místa udržet a čekat na lepší vývoj trhu. Ten bohužel nenastal. Jsme přesvědčeni, že kategorie rostlinných jídel má mezi spotřebiteli v Evropě a České republice své místo. Spotřebitelů v Česku se změna nabídkou ani dostupností výrobků nijak nedotkne,“ dodala Tereza Procházková z Nestlé.
Výrobní závod v Krupce spustil výrobu v roce 2007, součástí Nestlé se stal oficiálně v roce 2018. Dnes v Krupce fungují tři moderní výrobní linky, které denně vyrábějí širokou škálu vegetariánských a veganských pokrmů pro tuzemsko a státy po celé Evropě.V Česku a na Slovensku jsou tyto výrobky dostupné pod značkou Garden Gourmet, která podporuje alternativní způsob stravování a přináší kvalitní, chutné a nutričně vyvážené rostlinné produkty. Na dalších evropských trzích, jako jsou Německo, Francie, Itálie či Španělsko, lze krupské produkty nalézt také pod značkami Hälsans Kök nebo Valsoia.
ZDROJ ZDE ✅ REKLAMU ✅ můžete mít zde například formou zpětného odkazu více :Ceny reklamy