Oběd kolem stovky? V Brodě je to pořád možné
Oběd kolem stovky? V Brodě je to pořád možné | Video: Štěpánka Saadouni
Oběd s polévkou, salátem a pitím za 108 korun. Bez polévky za 103 koruny. Tak vypadá nabídka obědů v jídelně areálu Výzkumného ústavu bramborářského v Havlíčkově Brodě. „Naše restaurace se zabývá českou kuchyní s dlouholetou tradicí. Veškerá jídla jsou připravována z čerstvých surovin,“ zdůrazňuje provozovatel Vladimír Vorlíček s tím, že jde vařit chutně a levně. Hostů pak přibývá a rádi se vracejí. V nabídce mají „U Bramborářů“ celkem pět jídel. Jak pro milovníky masa, tak pro vegetariány.
Na oběd chodí obden a když nemůže posedět, přinese si bandasku. Úředník Libor Novotný nedá dopustit na havlíčkobrodskou jídelnu Štáflova v budově bývalého okresního úřadu. „Celé menu tady dostanu za 105 korun,“ pochvaluje si. Jak dodává, na jídlo ke Štáflům chodí zaměstnanci úřadů z širokého okolí, policie i strážní služba od soudu. Na menu zřejmě jedno z nejlevnějších ve městě zve už velký plakát před vchodem.

V době kdy se tam byl Deník podívat, si mohli strávníci vybrat ze dvou jídel. Uzenou krkovičku s bramborovou kaší, nebo vepřový steak s omáčkou a bramborem. Polévka čočková. Menu za 105 korun. Jídelnu provozují Jatka Perknov, takže dodávka masa pro jídelnu je zajištěná. „Jsme rodinná jídelna. Vaříme poctivě z českých surovin,“ upozorňují provozovatelé.
Svíčková na smetaně s knedlíkem za stovku. Polévka za patnáct korun k tomu. To je nabídka havlíčkobrodské Lidové jídelny Letná. Tyhle levné ceny si jídelna drží pořád i v době inflace. Menu má sestavené na každý den jiné. Jídelna nabízí menu s polévkou a nápojem kolem 120 korun, ale to už s dovozem. Jinak má strávník na výběr každý den až deset jídel v průměrné ceně maximálně do 120 korun.

„Nemyslím si, že vařit dobře znamená draze. Občas to není lehké, ale dá se to. Vaříme každý den z čerstvých běžných surovin. Nepoužíváme žádná zvláštní drahá dochucovadla. Nabízíme běžná jídla z české kuchyně, na která jsou zákazníci zvyklí. Žádné experimenty,“ řekla naposledy Deníku provozovatelka Zlatka Petrů. Jak dodala, podnikání v pohostinství je stále náročnější. V okresním městě není možné nasadit vysoké ceny a čekat rychlý zisk. Naopak přijatelné ceny jídel úměrné místním platům a klientele zvýší návštěvnost a zaručí, že hospoda nějaký rok vydrží.
Ceny ve vybraných restauracích a jídelnách v Havlíčkově Brodě:
- Lidová jídelna Letná Havlíčkův Brod: hlavní jídlo v ceně 100, k tomu polévka za 15 korun.
- Jídelna VÚB (U Bramborářů): Celé menu 108 korun, bez polévky 103 koruny
- Jídelna Štáflova: Celé menu 105 korun
- Ceny platné k datu 9. července 2025
Jedno mají levné jídelny v Brodě společné. Omezená doba provozu. Kolem jedné odpoledne zavřou. Jenže otázka zůstává. Jak je možné, že někde vaří oběd levnější a jinde dražší? Podle hlavního ekonoma brněnské investiční společnosti Cyrrus Petra Pelce je levnější jídlo v restauracích vždy ústupkem na jedné ze dvou stran. „Buďto je to za cenu marže restauratéra, nebo na úkor kvality,“ vysvětlil ekonom.
Pokud restauratéři sníží kvalitu, aby nalákali na levnější jídla více zákazníků, je podle ekonoma Pelce jen otázkou času, než vyvstane nějaký problém. „To riziko pak není adekvátní k tomu, aby ušetřili třeba dvacet korun na menu,“ dodal ekonom.

Když restauratéři podle Pelce naopak sníží svoji marži z prodaných jídel, můžou nabídnout za přijatelnou cenu i velmi kvalitní pokrmy. „Pokud jde například o restauraci v centru města, kde je hodně lidí, tak si může restauratér dovolit snížit marži, protože tím naláká více zákazníků,“ uvedl Pelc. Vysoké ceny zase podle Pelce nemusí znamenat automaticky špičkovou kvalitu. Někdy host platí v restauraci i takzvaně za jméno šéfkuchaře, kterého se restauraci podařilo získat, za prostředí, místo a tradici.
Výzva Deníku: Máte ve svém okolí oblíbenou restauraci nebo jídelnu kde vaří dobře a ještě k tomu levně? Napište nám a pošlete třeba i fotografii
ZDROJ ZDE ✅ REKLAMU ✅ můžete mít zde například formou zpětného odkazu více :Ceny reklamy